Nyheter

  • 2025-05-06

    Karlstads universitet tog nästa steg i 6G-projektet

    Projektet 6G-PATH (6G-Pilots and Trials Through Europe) vid Karlstads universitet gick nu in i en ny fas där tekniken testades i praktiken. Målet med projektet är att utveckla utbildningen inom hälso- och sjukvård genom att använda avancerad kommunikationsteknik som 5G och 6G, i kombination med Extended Reality, XR och Virtual Reality, VR.

    En central komponent i projektet är användningen av en avancerad patientsimulator, en docka som kan efterlikna olika medicinska tillstånd och reaktioner. Med hjälp av 6G-teknik planeras det att dockan ska kunna användas i mer realistiska miljöer, såsom vid simulerade olycksplatser, vilket ger studenterna en mer autentisk träningsupplevelse.

    – Avancerad mobil teknik möjliggör interaktiv träning i miljöer som tidigare varit svåra att återskapa i klassrummet, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap och projektledare för projektet vid Karlstads universitet.

  • 2025-04-28

    Öppna satellitbildsarkiv för att förbättra hållbarhetsforskning

    En ny studie i Proceedings of the National Academy of Sciences föreslår att kommersiella satellitbildsarkiv bör öppnas för att förbättra forskningen kring FN:s globala hållbarhetsmål (SDG). Tillgång till mycket högupplösta (VHR) satellitbilder är avgörande för att övervaka småskaliga jordbruk, särskilt i låg- och medelinkomstländer där dessa jordbruk är viktiga för livsmedelsförsörjningen.

    – Småbrukare, som ofta odlar på mindre än två hektar, producerar en stor del av världens mat, säger Felicia Akinyemi, docent i geomatik vid Karlstads universitet. Trots detta är deras jordbruksmetoder och produktivitet dåligt dokumenterade, delvis på grund av bristen på tillgängliga VHR-satellitbilder. Dessa bilder, som kan kosta upp till 2 euro per kvadratkilometer, är ofta för dyra för forskningsinstitutioner i dessa regioner.

  • 2025-04-24

    Ingenjörsstudenter på företagssafari

    Studenterna var inbjudna av Västra Bergslagens Industriförening till en resa där de fick besöka åtta industriföretag i Karlskoga.

    – Vi vill visa studenterna hur många olika professioner det finns för den blivande ingenjören att välja bland, säger Anna Andréasson, Västra Bergslagens Industriförening. För oss handlar det om kompetensförsörjning och med den här studieresan vill vi ge studenterna en inblick i företagens verksamheter, vilka typer av ingenjörsjobb och framtida karriärmöjligheter som finns i dessa bolag. Företagens verksamheter spänner från läkemedel, tandinplantat, verkstadsindustri, träindustri, till energi- och miljö, kemi- och försvarsindustri.

  • 2025-04-15

    Skolklass på Hammarö vann Teknikåttans regionfinal

    Medverkande värmländska skolor i den rikstäckande frågetävlingen Teknikåttan i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta, har mötts i en regionfinal vid Karlstads universitet. Vinnare blev Hammarlunden 8G.

    Teknikåttans syfte är att väcka ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik, i hopp om att fler ska välja utbildningar och yrken inom dessa framtidsområden.

    Sex värmländska skolor gjorde upp i regionfinalen:

    • Ferlinskolan 8C och 8D
    • Minnebergsskolan 80C
    • Rudsskolan 8C
    • Hammarlunden 8G
    • IES Karlstad 8A

    Indelade i grupper löste hela klassen utmaningar i tre olika tävlingsmiljöer som bidrog till klassens slutliga resultat. 

  • 2025-04-14

    Tema samverkan och möjligheter på forskarskolans vårmöte

    I dagarna två pågick industriforskarskolan Exacts vårmöte, där man diskuterade samverkans- och utvecklingsmöjligheter samt karriärplanering för doktoranderna.

    –  Det har varit två dagar fyllda av intressanta presentationer från våra doktorander och många givande diskussioner om forskarskolans samverkans- och utvecklingsmöjligheter, säger Jörgen Samuelsson, docent i kemi och föreståndare för forskarskolan. Vi hade bjudit in företrädare för forskargrupperna DAMI, Pro2Be och Mirai samt den nya industriforskarskolan M3C, och vi ser många möjligheter med ett ännu bredare samarbete. Karriärsplanering för doktoranderna var också ett viktigt tema under dessa dagar.

  • 2025-04-07

    Forskning för hållbara organiska solceller

    Organiska solceller har stor potential inom förnybar energi, problemet är deras långsiktiga stabilitet och operativa livslängd.

    Organiska solceller ligger i framkant av nästa generations teknik för förnybar energi, till stor del tack vare deras låga vikt, flexibilitet, optiska transparens och potential för låg produktionskostnad. Nya framsteg inom utvecklingen av nya molekyler har drivit organiska solceller till rekordhöga verkningsgrader på upp till 20 procent.